İllustrastors Platform ilk sergisini Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezinde gerçekleştirdi.
21 Aralık – 03 Ocak arasından gerçekleştirilen İllustrastors Platform Birinci Karma Sergisi adından da anlaşılacağını gibi ilk kez düzenlendi.Sergi dışında söyleyişiler ve workshoplar gerçekleştiren İllustrators Platform. Gelecek senelerde de açmayı planlayan Nurgül Şenefe, illüstratör ve illüstrasyona bakış açısında farkındalık, illüstrasyonun önemli bir sanat dalı olduğunun altının çizilmesi ve her teknik, tarz, deneyimden illüstratörler arası birlik beraberlik gibi amaçlar hedeflediğini dile getiriyor.
Platformun asıl amacı; illüstratörlerin uluslar arası arenada pek çok sektöre, ihtiyaca özel multidisipliner çözümler üreterek markalaşmalarına ortam sağlamak ve illüstratörlerin sektördeki problemlerini dinleyip, çözüm odaklı çalışmalar yapmak amacı ile kuruldu. Üniversiteler ve sivil toplum kurukuşları gibi güçlü birleşenlerle oluşturdukları platformla çevrimdışı ve çevrimiçi dinamik hizmet sunmayı planlıyor.
Platformda bir araya gelen birbirinden yetenekli illüstratörlerin bazılarını daha yakından tanımayalım.
[powerkit_collapsibles]
[powerkit_collapsible title=”Billur Derviş ( Crystalised Tiny Hands )”]
Istanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünden mezun oldu.
Birkaç iş deneyiminden sonra Grafik Tasarımcı olmak istemediğine karar verip, liseden beri istediği asıl meslek olan İllüstratörlüğe yöneldi. Çalışmaları ve hayatında Japon kültürünün büyük bir etkisi var.
Şu anda bağımsız İllüstratör olarak kendi projelerini üreterek kendini geliştirmekte, aynı zamanda çeşitli kültür-sanat etkinliklerinde stand açmakta.
https://www.instagram.com/crystalisedtinyhands/
https://www.behance.net/crystalisedtinyhand
Sticker ve Kartpostal Standı
.
Stickerlar
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Demet Özge Aykan”]İstanbul / Türkiye’de yaşıyor. 2006 yılında çizgi roman dergisi olan ” Leman Paf Takım ” ile çizim hayatına ilk adımını attı. Şizofren Mizah Dergisi, Draje Dergi, Cosmoturk, yeniHarman, Futuristika, Natama, İzafi, KAFA dergilerinde basılı ve online yazı ve çizimleri yayımlandı ve bazıları karma sergilerde yer aldı.
Çizdiği çocuk kitapları;
Bildiğin Joyce (iç sayfalar),
Hayal Hızı Çetesi İnsanın Atasında Arıyor,
Kediler Kralı Karbonel,
Karbonel Kediler Ülkesi,
Eyvah! Penguenlerin Soyu Tükeniyor!,
NEIN-HAYIR! (Almanca-Türkçe)
Dugong Dugo’yu Kim Üzdü?
Benim Alfabe Kitabım,
Yenmeyen Sebzeler Ülkesi
Kedileri seviyor. ^.^
https://www.instagram.com/demetozgea/
https://www.behance.net/demetozgeaykan
Instagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Nagihan Özkar”]
KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım mezunuyum. Profesyonel anlamda hem tasarımcı hem illüstratörüm. Aynı zamanda clay motion ve pop – up kitaplara ilgiliyim. Onlarla ilgili çalışmalarım da mevcuttur. Hem çocuklara yönelim hem de yetişkinlere yönelik çizimler yapmaya devam etmekteyim.
Bazen duyguların dışa yansımasıdır sanat. Duyguları dilidir. Benim için daima öyle olmuştur. Böylece, hissederek yaptığım tüm çizimler bir anlam ifade eder.
https://www.instagram.com/nagihanozkar/
Eser Adı: Çiçek Açan Müzisyen
Eser Hakkında:Müzisyen ve müzik ile ortaya çıkan sürrealist bir atmosfer dünya
Eser Teması: Müzik
Kullanılan Teknik: Dijital İllüstrasyon
Nagihan Özkan’ın workshopunda öğrencilerin hazırladığı eserler.
Instagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Elif Sakallı”]
1995 yılında İstanbul’da doğdu. 2017 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu ve 2018 yılında TRT Çocuk Karakter Tasarım Yarışması’nda “Bilge” karakteri ile birincilik ödülünü kazandı. Çocuk kitapları dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Birçok yayınevi ile çalışmaya başladı. Çocukların hayallerinin bir parçası olabilme umudu ile serbest illüstratör olarak çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.
https://www.instagram.com/elifsakalliii/
https://www.behance.net/elifsakall1a88
.
İnstagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Ladin Bozkuş”]
Kendimi bildim bileli hep yeni ve farklı bir şeyler üretmekten keyif almışımdır. Anne ve Babamın da sanatçı olmasının, böyle bir ortamda büyümüş olmamın; bulunduğum konumda çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Başka bir alana yönelmeyi hiç düşünmedim.
Lise eğitimimi Maçka Akif Tunçel Anadolu Meslek Lisesi Sanat Tasarım Bölümü plastik sanatlar dalında tamamladım. Mezuniyetimden sonra Japonya’ya giderek 7 ay kadar Tokyo’da yaşamayı deneyimledim, bir yandan da dil eğitimi aldım. Şu anda Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü 2. Sınıftayım.
Bugüne kadar yapmış olduğum illüstrasyonlar benim duygu ve düşüncelerimi dışa vurmak dışında bir amaca yönelik olmamış, hepsi doğaçlama olarak ortaya çıkmıştır.
Eser Adı: Yatışma
Kullanılan Teknik: Kağıt üzerine artline kalem ve marker.
https://www.instagram.com/ladinbozkus/
https://www.behance.net/ladinbozkus
Instagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Anastasia Kurtuluş”]
Anastasia Kurtuluş Türkiye’de yaşayan Belaruslu bir illüstratördür.
Uzun zamandır ne iş yapacağım konusunda arayıştaydım. Farklı ülkelerde, farklı şehirlerde yolculuk yaparak üzüm toplamaktan, çocuklara ingilizce öğretmeye değin pek yok işte çalıştım.
Grafik tasarımcı olarak çalıştığım döneme artık işimle ilgili her şeyi öğrenip pratikleşmiştim ve işimi bitirdikten sonra bir sürü boş zamanım kalıyordu. Bu boş zamanlar değerlendirmek için çizim yapmaya başladım. Yaptığım çizimler geliştikçe uzun süredir aradığım o mutluluk ve keyif hissini almaya başladığımı fark ettim. Yapmak istediğim işin bu olduğunu hissetmeye başlamıştım o yüzden çizim yapmaya ve kendim pekiştirmeye devam ederek illüstratör oldum. Ve bu yaşamımdaki en iyi kararım oldu.
https://www.instagram.com/anastasia_kurtulus/
https://www.anastasiakurtulus.com/
Instagram hesabından bir görsel
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Reha Barış”]
1964 yılında Ankara’da doğdum. M.Ü.G.S.F. grafik bölümünden 1986 yılında mezun oldum. 2006 yılına kadar çeşitli reklam şirketlerinde sanat yönetmeni olarak çalıştım. 2006 dan beri serbest illüstratör olarak çalışıyorum. Çocuk kitapları ağırlıklı olmak üzere, reklam şirketlerine, dergilere çiziyorum. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli karma sergilere katıldım. Bir çok üniversitede workshoplar yaptım. Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi’nde bir çocuk kitabı için yaptığım çalışmamın orijinali sergileniyor.
Küçük yaşlardan beri çizerim. İlkokul çağlarımda kendimce karakterler oluşturup kısa çizgi romanlar çizerdim. Lise çağlarımda Roger Dean’ın plak kapakları için çizdiği illüstrasyonlardan çok etkilenirdim. O dönemlerde hissetiğim ama bir türlü ifade edemediğim, tanımlıyamadığım etkilere bir cevap gibi gelmişti Roger Dean’ın illüstrasyonları. 1982 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’ne girdim. O yıllarda sanatı daha iyi anlayabilmek için sürekli okurdum, mümkün olduğu kadar çok sergi gezerdim, çizerdim, boyardım. Yağlıboya, akrilik, suluboya. Sanırım sanata bakış açımın şekillenmeye başladığı yıllar, üniversite yıllarımdı.
Dijital çalışmanın da, kağıtlarla ve boyalarla haşır neşir olarak çalışmanın da ayrı lezzetleri var. Şu sıralar dijital çalışmalarım ağırlıkta. Ancak bilgisayarda çizmeye ve boyamaya başlamadan önce mutlaka kurşun kalemle bolca eskiz karalıyorum. Bir illüstrasyonun oluşum sürecinde obje, figür ya da mekanın ne olduğundan çok onları nasıl kullanacağım beni heyecanlandırıyor. Figürleri, objeleri ve mekanı deforme etmeyi seviyorum. Çalışmalarımda ‘ruh hallerinin’ ön planda olması hoşuma gidiyor. İllüstrasyon yapmak hep bir bilinmezin peşinden koşmak aslında. Sonu olmayan bir arayış. Gerçeküstü bir dünyada gezinirken karşılaşılan sürprizlerden birinin grafik bir dil ile ifade bulması. Kişisel çalışmalarımda çoğu zaman bu dünyada daha serbest gezindiğimi hissediyorum. Hızla değişen dünyayı izlerken, bu sonsuz devinim ile olan ilişkimi illüstrasyon yolu ile ifade etmek en büyük mutluluğum.
https://www.behance.net/rehabaris
https://www.instagram.com/rehabaris/
.
Instagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Canan Barış”]
1963 yılında Hatay’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümünden 1986 yılında mezun oldu.
1986’dan 2006 yılına kadar bir çok reklam ajanslarında sanat yönetmeni ve illüstratör olarak çalıştı. 2006 yılından itibaren ağırlıklı olarak çocuk kitapları resimlemeleri olmak üzere, editoryal dergi çizimleri, reklam illüstrasyonları gibi çeşitli mecralarda illüstrasyon yaptı.
Yurtiçi ve yurtdışında karma sergilere katıldı. Bir çok üniversitede illüstrasyon üzerine Workshoplar yaptı.
Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, Çocuk Kitapları Bölümünde çocuk öyküleri için yaptığı suluboya çalışmalarının orijinalleri sergilendi.
Çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir.
.
Reklam dünyasında sanat yönetmeni olarak çalıştığım yıllarda, birbirden çok farklı ürünler için, birbirinden çok farklı trendlere cevap verebilecek yaratıcı fikirler düşünürken, illüstrasyon yaptığım dönemlerde kendimi hep peşinden koşmak istediğim üslubumu ararken buldum. Yeni arayışları ve modayı sürekli takip etmeyi gerektiren bu yolculukta, reklamcılık yıllarından gelen disiplinler arası düşünme alışkanığımın çok faydasını gördüğümü söyleyebilirim.
Genelde çalışmaya başlarken ilk oluşan duygularımla taslak çizerim. Fakat, çizim öyle bir serüven ki, sizi içindeyken bambaşka dünyalara götürüyor. Çoğu zaman illüstrasyonu bitirdiğimde kendimi taslaktan uzaklaşmış ve farklı tatlar yakalamış buluyorum. Her illüstrasyonun aslında bir arfik tasarım olduğunu düşünüyorum. Nesneleri ya da figürleri deforme etmeyi severim.
https://www.behance.net/cananbaris
https://www.instagram.com/cananbalcibaris/
https://uk.pinterest.com/cananbaris63/
Instagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”İhsan Bayar”]
İhsan Bayar 22.12.1992’de İzmir’de doğdu. İzmirli sanatçı şu an Aydın’da yaşamakta. 4 yıldır freelance olarak illüstratörlük yapmaktadır.
https://www.instagram.com/ihsanbayar/
https://ihsanbayart.tumblr.com/
.
Instagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Sarp Süerdaş”]
Görsel tasarımcı ve boya israf uzmanı Sarp Süerdaş. Türkiye’de sanat adına kendi bildiği yolda giderek sanatı herkese ulaştırmak için Kutuda Sanat Var’ı kurması en büyük gurur kaynaklarından biri. Sarp Süerdaş’a göre ürettikçe var olunabileceğine ve ürettiği sürece daha iyi bir dünyada yaşayabileceğimize inanıyor. Bu enerjiyi bir yere akıtmamız gerektiğini ve bunun için yaratıcı alanlardan daha iyi bir seçenek olmadığını uzun uzun iddia edebileceğini savunuyor.
https://www.instagram.com/sarpsuerdas/
https://www.instagram.com/kutudasanatvar/
http://sarpsuerdas.net/
.
Instagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [powerkit_collapsible title=”Yavuz Selim Vatansever”]
1989 İstanbul doğumlu sanatçı, çeşitli mizah dergilerinden amatör çizerlik yaparak mürekkeple tanışmış, ardından, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünü tamamladıktan sonra kariyerine grafik tasarımcı olarak yön vermiştir. Grafik tasarımda illüstrasyon sentezi olmazsa olmazlarından olan sanatçı. İşten arta kalan vakitlerinde deneysel müzik prodüksiyonu, dövme tasarımları ve fixed gear bisikletlerle uğraşmaktan keyif almaktadır.
Eser Hakkında: Serüveni teknolojik anlamda hızla ilerleyen toprak parçasının üzerideki en tehlikeli yaratık olan insan ırkının, yaşadığı ortamdaki kaosa tükenmekte olan canlılara karşı duyarsızlığı her geçen gün artmaktadır.
Eserin Adı: Why Did You Save Me?
Eser teması: Kurtarma
Kullanılan Teknik: Dijital illüstrasyon, dijital boyama.
https://www.instagram.com/yavuzselimvatansever/
https://cargocollective.com/yavuzselimvatansever
Instagram hesabından bir görsel.
[/powerkit_collapsible] [/powerkit_collapsibles]