Bunu okuyorsunuz:
Kayıp Hazineye Yolculuk: Anatolian Rock Revival Project

Kayıp Hazineye Yolculuk: Anatolian Rock Revival Project

anatolian rock

Geçmişte var olmuş şarkılar dönemin müzik piyasasının bize sunduklarından mı ibaret yoksa o döneme dair bilmediğimiz, es geçtiğimiz bir şeyler mi var? 

Evet bir şeyleri gözden kaçırmış olabiliriz.. Bugün sizlerlerle Anadolu Rock müziğin kayıp tınılarını gün yüzüne çıkarmayı amaçlayan bir sosyal medya/kültür projesi hakkında konuşacağız.

Anatolian Rock Revival Project, 2014 yılında Gökhan Yücel öncülüğünde başlatılan bir proje. Bu projenin temelde iki amacı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Birinci amacı; insanlara geçmişte böyle bir müziğin var olduğunu ve bunun iki-üç grupluk küçük bir furya değil, koca bir dönem olduğunu gösterebilmek, öğretebilmek.

İkinci amacı ise; bu müzikleri dünyaya ulaştırabilmek ve bu dönemin daha bilinir hale gelebilmesini sağlayabilmek.

Peki toz toprak altında kalmış bir kültürel mirası insanlara tanıtabilmek ve kolayca tüketilmesini sağlayabilmek için ne yapmaları gerekiyordu ?

Ekip, bu soru üzerinde biraz düşündükten sonra çözümü bulmuştu. Müziği en tüketilebilir ve benimsenebilir hale getirmek için güzel illüstrasyonlar kullanmaya karar verdiler. Proje geliştikçe projeye dahil olmak isteyen illüstratör sayısı da artmaya başladı ve her şarkı farklı bir illüstratöre emanet edilmeye başlandı.

E her şey iyi güzel de bu proje neden sadece 1964 ve 1980 yılları arasındaki eserleri kapsıyor ?

Bu sorunun cevabı basit. 12 Eylül 1980 Darbesi. 1980 darbesiyle birlikte kültür büyük bir darbe yiyor. Bazı müzisyenler kaçmak zorunda kalıyor, bazıları tutuklanıyor ve işkence görüyor. Plaklara, kitaplara el konuluyor ve koskoca bir ülke kültürsüz, sanatsız bırakılmaya çalışılıyor. Bu sebeple 1980 öncesine kadar var olan özgün ve özgür sanat, arabeskleşen ve değersizleşen bir meta halini alıyor. 1980 sonrası müziğin yaşadığı bu keskin dönüşüm sadece kültürel değil teknolojik olarak da kendini gösteriyor. Tam 1980’li yıllarda plaktan kasede geçiş dönemi başlıyor ve bu sebeple 1980 öncesinde yapılan çoğu şarkı kendini gelecek nesillere aktaramıyor. Hem kültürel hem de teknolojik karmaşıklıklar bu güzel müziklerin unutulup gitmesine sebep oluyor. Bu yüzden proje 1980 darbesine kadarki müzik dolaşımını ele alıyor.

Anatolian Rock Revival Project, kaybolan bir kültürü bize sunuyor. Ülkemizde yapılan müziğin geçmişte ne denli güçlü ve tutkulu olduğunu görüyor ve hafifçe gülümsüyoruz. Hoşçakalın.

Anatolian Rock Revival Project’e aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

  • youtube.com/AnatolianRockRevival
  • instagram.com/anatolianrockrp
  • twitter.com/AnatolianRockRP
Bu içerik size ne hissettirdi?
ehehe
0
ilginç
1
kalp <3
1
karasızım
0
olamaz!
0
üzücü
0